Dames Volleybal Club Eksaarde

Samen maken we het verschil

******Seizoen 2017-2018 ------ Ploegensamenstellingen zijn aangepast *******

 40 jaar DVC   in oude foto’s.

deel 1

 

 In de loop van het komend volleybalseizoen, meer bepaald op 18 februari, zal het 40 jaar geleden zijn dat Jean Pierre Leplae het initiatief nam om in Eksaarde een volleybalclub te stichten.
We beslisten toendertijd om niet direct met onze jonge en totaal onervaren bende enthousiastelingen van start te gaan in de reguliere competitie, maar eerst een jaartje oefenwedstrijden te spelen en zo enige ervaring op te doen. En dat bleek ook nodig. In het seizoen 1978/1979 gingen we dan met veel goesting aan de slag in 3e. prov. reeks B. We waren niet direct een hoogvlieger in de reeks, maar we eindigden uiteindelijk toch wel op een verdienstelijke 8e. plaats.

Kampioen werd dat jaar het Real Testa Lokeren met Hugo Thienpondt en Rudi Leyssens aan het roer. De papa’s en mama’s zullen zich ongetwijfeld nog de namen herinneren van die allereerste lichting: Flora Baetens, Rita Boone, Ann De Meyer, Dorthy De Vos, Ria Genbrugge, Lutgard Schatteman, Trees Scheire, Geertje Smet, Rita Steyaert, Claudine Van Geertruyden, Claudine Van Damme en de zusjes Ann en Karien Wauman. Trainer was Nestor De Craemer, een Gentenaar, en Marcel Laplasse fungeerde als coach.

Van die groep is ondertussen jammer genoeg al 1 speelster overleden: Geertje Smet, de oudste dochter van Elektra.
De tieners van toen werden jonge dames en later fiere moeders en sommigen zijn ondertussen reeds oma. We zijn ondertussen immers 4 decennia verder en in die periode is DVC met vallen en opstaan en –eerlijk gezegd- met eerder beperkte middelen uitgegroeid tot een vaste waarde in het Oostvlaamse Volleybal.

 

 40 jaar DVC   in oude foto’s.

deel 2

Zo gaat het vaak: je start met een damesploeg. De meisjes krijgen bewonderaars en vriendjes. Die willen ook wel eens een balletje over het net slaan en voor je het weet heb je ook een mannenafdeling binnen de club. Drie keer is het ons overkomen en even vaak was na een paar jaar de goesting over. Het enige wat wel gebleven is zijn de zes huwelijken tussen een speelster van de dames en een lid van de herenploeg.

Deze foto dateert van het voorjaar van 1979 en is gemaakt ten huize van onze toenmalige sponsors Garage Juliën Ott.

 
 
2 SCANNEN0001 72
 
 
Herkent u ze nog ? Staande op de foto zijn het: JM Synaeve, Joris De Wilde, Juul Vuylsteke, Patrick Van Wachbeke, de sponsor en zijn echtgenote, Luc De Ryck, Danny Poppe, Patrick Ott, Nestor De Craemer. Zittend: Chris Bauwens, Hugo Van Doorsselaere, Patrick Poppe, Danny Ott, Marc Boone, Marcel Laplace en Jo Tollenaere.

Toen we in september dan definitief van start gingen was de groep ondertussen nog aangevuld met Herman Verviers als coach en met Patrick Van den Berghe, Dirk De Vijlder en Lieven De Keukeleire als spelers. En over die laatste gaat de 2e. foto. Die foto is van een iets recentere datum (1980).

Lieven was niet echt een ster als speler, maar hij was wel Oost-Vlaams kampioen hoogspringen bij de juniores. Hij torende aan het net dan ook elke keer boven iedereen uit als er moest gesmasht worden. Als je weet dat het net bij de heren op 2.42m hangt en als je ziet hoe hoog hij boven de rand uitkomt dan heb je een klein idee van zijn formidabele sprongkracht. Nog een

detail: de figuur onderaan rechts is een (piep)jonge Daniël De Schepper, die als passeur in het 2e. seizoen was overgenomen van Spectrum Moerbeke. (een ploeg kende toen nog geen "opposite", men speelde toen immers traditioneel in een 4/2 systeem met 2 passeurs)

 2 SCANNEN0002 72

 

 40 jaar DVC   in oude foto’s.

deel 3

Bij de start van onze club in 1977 kende het Oost- Vlaamse volleybal nog helemaal geen jeugdcompetitie. Dat zou nog duren tot 1981.
Er waren zowat 140 clubs actief, op een paar uitzonderingen na allemaal zonder een B- ploeg. Een kleine honderd daarvan zijn ondertussen opgedoekt of gefusioneerd. De 48 overgebleven clubs brengen meestal wel twee of meer seniorenploegen in lijn en een rits jeugdploegen. Veertig jaar terug moest je om te mogen uitkomen in 3e. prov. nog eerst kampioen spelen in 4e. Er is dus veel veranderd in 4 decennia. Alles is veel professioneler, serieuzer en vooral duurder geworden.

In het seizoen 1985 - 1986 startte DVC voor het eerst met een echte jeugdploeg. Onze meisjes kwamen uit in een scholierenreeks met 8 ploegen. Ze wonnen 2 wedstrijden, maar eindigden toch als allerlaatste. En bij deze publiceren we hierbij hun foto en hun namen:

 2 SCANNEN0004 72
 

                                                       Staand: Trainer-coach Danny Poppe, Nancy Baert, Inge Kesbeke, Karin Van Hoecke, Els Schatteman.

                                                       Gehurkt: Tine Poppe, Ilse De Bock, Martine De Meyer en Ysabel Synaeve

 

40 jaar DVC in oude foto’s.

deel 4

Koken kost geld, ook bij DVC. Wij hadden toen nog geen inkomsten uit een eigen cafetaria en Jeapie, onze stichter en eerste voorzitter, wou het lidmaatschap heel laagdrempelig houden. Hij had dan ook beslist dat het niet meer dan 500 BF (12,5 €) per jaar mocht kosten om lid te zijn van de club en dit met een maximum van 1000 BF (25 €) voor een heel gezin. 20 jaar lang heeft hij zich met hand en tand verzet tegen elke mogelijke verhoging van deze prijs. Wij moesten dus heel creatief zijn in het bedenken van mogelijke bronnen van inkomsten om onze financies uit de rode cijfers te houden. Zo kon je in die dagen bv. na een visite bij de dokter niet alleen met een geneesmiddelenvoorschrift naar huis gaan, maar ook met een karton wijn of een fles porto. Jeapie hield immers winkeltje bij elk patiëntenbezoek in zijn consultatieruimte. (Hij woonde toen nog rechtover de kerk) Ooit zijn we eens 200 "testen vlaaien" gaan bakken bij Bakkerij De Puysseleir die we 's anderendaags huis-aan-huis zijn gaan verkopen en ook hebben we ooit een "voor een kakje in mijn vakje" georganiseerd. Je kon toen één of meerdere van de 100 vakjes op een weide kopen en hopen dat de koe van boer Bauwens jouw vakje uitkoos om "iets" te laten vallen. Het duurde jammer genoeg uren vooraleer de koe beslist had om de winnaar aan te duiden. Enkel het mosselsouper heeft al die jaren de tand des tijds doorstaan. Wel is ondertussen de datum verplaatst, want in het begin ging deze activiteit door met Sinterklaas.

De volgende foto's dateren uit de periode 1980 - 1982.

1) De Gezoârse feesten noemden toen nog Uilenfeesten en gingen door in de hovingen van het oude rustoord. Wij stonden daar telkens met een "rattenkot" waar iedereen kon gokken door poortjes te kopen, hopende dat de cavia door jouw poortje naar binnen zou kruipen.

2) Legendarisch waren de "koersen op rollen". Er werd niet alleen gekoerst door 12 koppels jonge dorpsgenoten maar vaak ook gezopen tegen de sterren op. Als club haalden wij niet alleen de winst binnen op het drankverbruik maar we incasseerden daar bovenop ook nog eens 10% commissie op alle premies die werden geschonken aan de renners. Zelf hadden we als organisator weinig of geen onkosten. In totaal bedroegen die zowat 30.000 BF of 750 €, maar die som werd bijeengebracht door de shirtsponsors van de 12 deelnemende rennersploegen. Jullie zien hier in volle inspanning o.a. Paul Baert (de papa van Nancy) en Dirk De Maesschalck (papa van Sarah) Je kan niet omheen het feit dat 35 jaar later de wetten van de zwaartekracht al duidelijk hun sporen nagelaten hebben op beider figuur.

3) Jeapie is geboren in Ieper in 1950 als zoon van de plaatselijke politiecommissaris. Zijn buurman was toen Willem Vermandere, 1 0 jaar ouder dan hem. Beiden hebben hun geboortestad al lang ingeruild voor een andere stek maar zijn wel altijd dikke vrienden gebleven. Willem Vermandere is op die manier een aantal keren, geheel gratis, voor ons komen optreden. Maar toen Willem een manager onder de arm nam om zijn zakelijke belangen te regelen werden deze optredens voor ons uiteraard totaal onbetaalbaar.

 
 SCANNEN4 0002SCANNEN4 0001

  SCANNEN4 0004SCANNEN4 0003


40 jaar DVC  in oude foto’s.

deel 5

In het seizoen 1981/1982 ging in Oost-Vlaanderen voor het eerst een junioren- en beloftencompetitie van start. DVC schreef daarvoor in samen met Adec Baasrode, Meteors Erwetegem, Vokajap Appelterre, en Kuros Zulte. (Valt het jullie niet op dat de meeste van die ploegen ondertussen niet meer als club bestaan ?) Het seizoen daarop waagden we de overstap naar de senioren en gingen we met een B-ploeg van start in 4e. prov. reeks B. Bij gebrek aan ploegen is 4e. prov. ondertussen al vele jaren opgedoekt.

Deze foto toont ons de B-team, maar dan wel in hun bezetting zoals die er uit zag in het seizoen 1988/1989.
staande vlnr:  Dirk Magerman (coach) Karin Van Hoecke, Inge Kesbeke, Anja Velghe, Christ'l D'Hont, Caroline De Block, Hilde Van Cauteren, Els Schatteman (gekwetst) en JM Synaeve en met zittend: Els Matton, Katrien Verdegem, Katelijn Buyle, Ysabel Synaeve, Veerle Van Damme en Anne-Mie Verdegem.
 SCANNEN5 0001

 De trainer, Dirk Magerman, was een Gentenaar van halfweg de 20. Technisch en tactisch een crack, maar hij kon het niet nalaten om elke match weer met de scheidsrechter verbaal in de clinch te gaan, wat hem een karrenvracht aan gele kaarten opleverde. Zekere wedstrijd had hij al een geel karton te zien gekregen, maar hij wou toch nog maar eens zijn gelijk halen bij de arbiter. Dus ging hij plat op zijn buik achter de speelsters liggen om zijn zegje te doen. En de scheids die wel degelijk de opmerkingen had gehoord maar geen coach meer zag, gaf de gele kaart dan maar aan de auteur van deze reeks bijdragen. Na afloop van het seizoen stelde Dirk dermate absurde eisen om zijn verblijf in Eksaarde te verlengen dat er voortijdig een einde werd gemaakt aan de overeenkomst. Hij vertrok naar VC Oostakker, maar nam wel met Katelijn en Anne-Mie de 2 meest beloftevolle speelsters mee. Later zou hij hoofd-opleidingen worden bij VDK Gent (dat toen nog Logeen werd genoemd)

 

                                  40 jaar DVC in oude foto’s.

                                                            deel 6

 

De coach met langste onafgebroken staat van dienst bij DVC is nog altijd Jenny De Puysseleir uit Sinaai. Zij nam in 1980 het trainerschap over van Hilde De Smedt en gaf pas in 1988 de fakkel door aan Zeger Decommer. Heel die tijd was ze ook nog in divisie aan de slag als passeur bij VC Stekene. Onder haar leiding behaalden we onze allereerste titel: de promotie van 3e. prov. naar 2e. in 1985 met 19 overwinningen en 3 nederlagen. Maar toch ging zulks niet zonder slag of stoot. DVC had immers een forfait aangesmeerd gekregen voor de match tegen Edavo Eeklo in de heenronde omdat Katrien Sey op het wedstrijdblad ingeschreven stond onder het nummer 17 maar speelde met truitje nr. 13. De scheidsrechter merkte deze fout slechts op het einde van de 3e. set en stopte daarop simpelweg de match. DVC kreeg het gedaan om deze handelswijze als ongegrond en als een scheidsrechterlijke dwaling te laten erkennen door de klachtencommissie. De match diende daarom opnieuw gespeeld na afloop van de reguliere competitie. Hij werd gewonnen en Eksaarde had de titel beet.

Voor de "aardigheid" geven we bij de foto van de kampioenenploeg deze keer niet de 13 namen van de speelsters in de juiste volgorde, maar geven we ze gewoon alfabetisch. Aan jullie de opdracht om eventjes te puzzelen en deze namen op de juiste gezichten te plakken. Lukt het ?

SCANNEN6 0001
 Baeté Kristel, Boone Rita, De Grauwe Jeanine, De Groote Christine, De Keukelaere Rita, Lapeer Kathy, Schatteman Lut, Sey Katrien, Van Damme Karin, Van Geertruyden Claudine, Verdegem Katrien, Wauman Ann, Wauman Karien.

We voegen er ook nog een actiefoto bij uit hetzelfde seizoen met daarop Christine Groote, Lut Schatteman en Ann Wauman, simpelweg om jullie aandacht te vestigen op het feit dat in die jaren de truitjes nog lange mouwen hadden maar de broekjes geen pijpen. De truitjes mochten ook niet los over de broekjes hangen en dit vaak tot grote frustratie van wie gezegend was met een wat forser billengestel.

Hiermee stoppen we voorlopig onze fotowandeling doorheen de geschiedenis van onze club. We leggen nu de pen voor even terzijde in de hoop dat we jullie enkele nostalgische momenten hebben laten (her)beleven. In september zijn we er -bij leven en welzijn- terug bij met een reeks waarin oud leden anekdotes vertellen uit hun "tijd van toen".

 SCANNEN6 0003SCANNEN6 0002